Cand vine vorba de facut paine acasa, aluatul cu drojdie uscata este unul dintre cele mai usor de pregatit si de folosit. Daca nu ai mai facut asta pana acum, nu iti face griji – este mai simplu decat pare. Tot ce iti trebuie sunt cateva ingrediente si putina rabdare.
Iata cum faci o paine pufoasa si aromata cu doar cateva ingrediente!
Ce este drojdia uscata?
Este un tip de drojdie naturala care se gaseste in comert sub forma de granule mici si uscate, avantajul fiind ca poate fi pastrata pentru mai mult timp fata de drojdia proaspata. Poti sa o tii in camara si sa o folosesti cand ai nevoie.
Pentru a face un aluat simplu cu drojdie uscata, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 500g de faina
- 1 pliculet de drojdie uscata (de obicei 7g)
- 300 ml de apa calduta
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de sare
- 2 linguri de ulei (optional)
Cum activam drojdia uscata?
Intr-un bol mic, amesteca drojdia uscata cu zaharul si cu apa calduta. Ai grija ca apa sa nu fie prea fierbinte, deoarece asta poate omori drojdia, iar aluatul nu va mai creste cum trebuie.
Apa ar trebui sa fie la o temperatura de aproximativ 37°C, adica sa fie calduta la atingere. Dupa ce amesteci totul bine, lasa bolul deoparte timp de 5-10 minute. Daca drojdia este buna, vei observa cum amestecul incepe sa faca spuma si sa creasca putin – acesta este semnul ca drojdia uscata este activata si gata de folosit.
Pregatirea aluatului cu drojdie
Dupa ce drojdia este activata, trecem la pasul urmator. Intr-un bol mare, adauga faina si sarea, amestecandu-le bine. Fa o gaura in mijloc si toarna acolo amestecul de drojdie activata.
Amesteca toate ingredientele pana cand obtii un aluat. La inceput va parea lipicios, dar pe masura ce il framanti va deveni mai elastic si mai neted. Framanta aluatul pe o suprafata presarata cu faina timp de aproximativ 10 minute. Daca folosesti ulei, adauga-l si pe acesta acum.
Daca aluatul este prea lipicios, mai adauga putina faina. Pe de alta parte, daca este prea uscat, adauga cateva picaturi de apa.
Cand aluatul devine neted, elastic si nu se mai lipeste de maini sau de suprafata, inseamna ca este gata.
Lasa aluatul sa creasca
Dupa ce ai framantat bine aluatul, asaza-l intr-un bol uns cu putin ulei si acopera-l cu un prosop curat. Lasa-l intr-un loc cald timp de 1-2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul. Drojdia incepe sa lucreze in aceasta perioada, producand gaze care fac aluatul sa creasca.
Daca temperatura este scazuta, dospirea poate dura mai mult. Daca este foarte cald, aluatul poate creste mai repede, iar rezultatul nu va fi unul pe masura asteptarilor.
Dupa ce aluatul a crescut, il poti scoate din bol si framanta usor pentru a scoate aerul din el. Acum este momentul sa-i dai forma dorita. Poti face paine, chifle, pizza sau orice altceva iti place.
Dupa ce ai format aluatul, mai lasa-l sa creasca inca 30 de minute, acoperit cu un prosop. Apoi, poti sa-l pui in cuptorul preincalzit la 180-200°C, in functie de reteta pe care o urmezi.
Daca vrei ca aluatul tau sa iasa perfect de fiecare data, drojdia uscata de la Lesaffre Romania este alegerea ideala. Este usor de folosit si iti asigura o fermentare optima, astfel incat aluaturile tale sa fie mereu pufoase si gustoase.
Nu mai pierde timp cautand alternative, incearca produsele de la Lesaffre Romania si bucura-te de un aluat bine crescut de fiecare data!